Dodenherdenking en bevrijdingsviering in Oudewater

29 apr 2015

Dodenherdenking 4 mei

De dodenherdenking op maandag 4 mei krijgt hetzelfde karakter als de afgelopen jaren.

Om 19.00 uur precies begint de herdenkingsplechtigheid in de Grote of St. Michaëlskerk. Na de opening door comitélid Peter Heemskerk, houdt Jan van Hemert een korte vrijheidslezing. Jan is oud-inwoner van de Hekendorpse buurt en kort na de oorlog met zijn familie geëmigreerd naar de USA, waar hij als pastor werkzaam is in Lantana (Florida).

Net als vorig jaar betrekt het 4-5 mei comité jongeren bij de herdenking. Zij lezen de namen voor van de Oudewaterse gevallenen. De basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 deden mee aan een gedichtenwedstrijd. Een jury bestaande uit Mieke van Uden (redacteur IJsselbode), Marja Verhoeve (docente Nederlands) en Koert Westerman (journalist/presentator) wees de drie winnaars aan. Die mogen hun gedicht voordragen in de kerk.

Angelique Oudejans speelt op fluit het muziekstuk ‘Air on the G String‘ (J.S. Bach). En Han Heijnen, voorzitter van het 4-5 mei comité, houdt tot slot een korte overpeinzing van een na-oorlogse generatie.

Aan het einde van de plechtigheid in de kerk begeven de bezoekers zich naar buiten om de stoet voor de stille tocht te formeren. Om 19.45 uur vertrekt de stoet voor de stille tocht naar het monument (zie foto) aan de Waardsedijk, waar om 20.00 uur twee minuten volkomen stilte in acht wordt genomen.

Na het spelen van het Wilhelmus houdt burgemeester Verhoeve een toespraak en aansluitend speelt Angelique Oudejans op fluit ‘Siciliana’ (J.S. Bach).

Vervolgens vindt de kranslegging plaats, waarna het college van burgemeester en wethouders het defilé opent langs het monument en ook langs de oorlogsgraven van de omgekomen bemanning van de Britse bommenwerper “Barbara Mary”. Alle inwoners kunnen aan het defilé deelnemen.

Het 4-5 mei Comité hoopt op een waardige herdenking en brede belangstelling. Na afloop van de plechtigheid bij het monument staat er in het stadhuis (ingang Kapellestraat) koffie/thee, frisdrank klaar; aangeboden door het gemeentebestuur.

Bevrijdingsdag 5 mei

Op dinsdag 5 mei vieren we 70 jaar vrede en veiligheid. Op die dag vindt een aantal activiteiten plaats.

De loopgroep Oudewater brengt met een estafetteloop het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Oudewater. De estafette begint al in de nachtelijke uren en om half elf wordt het ‘lopend vuur’ verwacht op het evenemententerrein aan de St Janstraat. Daar wordt dan het Oudewaterse bevrijdingsvuur ontstoken. Speciaal voor deze gelegenheid heeft 123ZING een vrijheidslied geschreven. Dit lied zal worden gezongen door een Pop-up jeugdkoor.

Na een korte vrijheids-toespraak door burgemeester Verhoeve zijn er verschillende activiteiten op het evenemententerrein. Speciaal voor kinderen: vrijheidsvlaggen ontwerpen, interactief voorlezen en het evenemententerrein voorzien van krijttekeningen met het thema vrijheid.

Ook is er twee keer een korte dansdemonstratie door dansschool Djoy en een optreden van stadsdichter Jose Knuyt.

’s-Middags is er om 15.00 uur een beiaardconcert. Gildas Delaporte bespeelt het carillon in de toren bij de Grote Kerk.

Om 16.00 uur is er een bevrijdingsconcert in de Franciscuskerk. De uitvoerenden zijn: Rosalieke de Wit, viool; Gildas Delaporte, contrabas en viool; Laura van de Bunt, blokfluit en Gerben Mourik, orgel.

Redactie Oudewater.net