Koning Willem-Alexander bezoekt Oudewater

28 apr 2015

Koning Willem-Alexander komt naar Oudewater. Dit op vrijdag 3 juli 2015. De Koning woont in de St. Michaëlskerk een feestelijke bijeenkomst bij ter gelegenheid van 750 jaar stadsrechten. Het ontstaan van de Staat der Nederlanden vormt daarbij een belangrijk thema.

In 1572 was Oudewater één van de twaalf steden die deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. Daar kozen twaalf Hollandse steden voor Willem van Oranje. Oudewater werd om die reden drie jaar later verwoest door de Spaanse legers en daarna volledig herbouwd.

De bijeenkomst wordt onder anderen bijgewoond door de burgemeesters van de elf overige deelnemende steden aan de Vrije Statenverkiezingen. De Koning opende op Koningsdag in Dordrecht 'Het Hof van Nederland', de plek waar in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering plaatsvonden.

De komende periode maakt Stichting Oudewater 750 jaar Stad samen met de Gemeente Oudewater meer bekend over het programma op 3 juli a.s. "Uiteraard voelen wij ons zeer vereerd dat de Koning met ons 750 jaar stadsrechten van Oudewater viert", aldus burgemeester Pieter Verhoeve.

Twee dagen later, op 5 juli is er een ander groot evenement wat Oudewater aandoet: De Tour de France trekt dan langs de stad.