Bankpasfraudeurs op heterdaad aangehouden

9 jan 2023

[OUDEWATER] Afgelopen week hielden agenten in Oudewater, op heterdaad, twee verdachten aan. Zij waren op dat moment vermoedelijk bezig met een poging tot bankhelpdeskfraude. De bewoners herkenden de truc van de oplichters echter en waarschuwden de politie. Dankzij deze alertheid kon de politie de verdachten direct aanhouden.

De bewoners werden op 5 januari rond 14.00 uur gebeld door een persoon die zich voordeed als bankmedewerker. Die vertelde tegen hen dat er fraude was gepleegd met hun bankrekening en er geld was afgeschreven door anderen. Een collega van de bankmedewerker zou aan de deur komen om hun bankpassen op te halen om zogenaamd te voorkomen dat er nog meer geld kon worden afgeschreven. De vermeende slachtoffers vertrouwden het verhaal niet helemaal en schakelden de politie in.

Goed samenspel

Terwijl de bewoners telefonisch nog in gesprek zijn met ‘de bankmedewerker’ verschijnt zijn collega aan de deur om de bankpassen op te halen. Agenten zijn ondertussen met spoed onderweg naar de woning. Het stel weet de man aan de deur aan de praat te houden. Door dit goede samenspel zijn de agenten op tijd ter plaatse en kunnen zij de verdachte, een 24-jarige inwoner uit gemeente Leudal, op heterdaad arresteren.

Tweede verdachte aangehouden

Agenten zochten in de buurt naar een auto waar de verdachte mee naar Oudewater was gereisd. Die troffen ze aan op een parkeerplaats vlakbij. De 22-jarige bestuurder van de auto uit Roermond, die vermoedelijk zat te wachten tot zijn kompaan terugkeerde bij het voertuig, is ook aangehouden. De twee mannen zijn ingesloten in een politiecellencomplex.

Ook slachtoffer geworden?

De politie sluit niet uit dat andere inwoners uit Oudewater ook slachtoffer zijn geworden van bankhelpdeskfraude. Mogelijk heeft dit een verband met deze aanhoudingen. Bent of kent u iemand die hier onlangs mee te maken heeft gehad? Bel dan met 0900-8844.

Waarschuw voor helpdeskfraude in uw omgeving

Dit soort bankpasfraude komt regelmatig voor. De politie adviseert dan om, met name oudere, mensen in uw omgeving te waarschuwen voor dergelijke oplichtingspraktijken. In dit geval werd prima gehandeld door de vermeende slachtoffers. 

Tags: