Midland FM terug in de ether op DAB+

26 jul 2022

Midland FM, de lokale omroep voor Oudewater, is terug in de ether. Het station is te horen via DAB+, kanaal 7b. Dit betreft een lokaal uitgerold DAB+ netwerk voor lokale publieke en commerciële omroepen. Zie op de kaart in welk gebied o.m. Midland FM te ontvangen is.

Geschikte ontvanger

Je kunt DAB+ alleen ontvangen met een radio die geschikt is voor digitale ontvangst, via de ether. Het kan zijn dat je huidige radio dit nog niet heeft. Er zijn voordelige DAB+ radio’s verkrijgbaar (ongeveer € 30,-) als vervanging van de huidige FM-radio. Vanaf december 2021 is DAB+ verplicht in nieuwe auto’s. Is je auto nieuwer, dan is er dus al een DAB+ ontvanger aan boord. Sommige merken zijn hier overigens al veel eerder mee begonnen. De moeite waard om even uit te zoeken of er toevallig al een DAB+ ontvanger in je auto aanwezig is!

FM Zender

Midland FM heeft al een tijd problemen met de FM zendinstallatie. Het station is nog altijd niet via FM 107.5 te horen. En dat heeft een reden, aldus de Oudewaterse omroep:

“De antennes en zender gingen stuk, die moesten vervangen worden. Een crowdfunding bracht snel de nodige financiële steun. Daar zijn we onze donateurs zéér dankbaar voor. Mede hierdoor hebben we de benodigde apparatuur kunnen aanschaffen. We ervaren echter nogal veel tegenslag in de uitvoering.

Na een reparatieverzoek te hebben ingediend bij de masteigenaar, wat aanvankelijk goedgekeurd werd en vlot leek te verlopen, bleef het ineens akelig stil. Er is, middels de benodigde bureaucratie, uiteindelijk 7 maanden over gedaan om ons duidelijk te maken dat we naar een geheel andere zendlocatie moesten gaan uitkijken. Men heeft, na 30 jaar hier gevestigd te zijn, uiteindelijk onze overeenkomst opgezegd. Een zéér onaangename verrassing met enorm veel nadelige gevolgen, ook bedrijfsmatig. De antennes hingen op ca. 40m hoogte. Die hoogte is in de gemeente Oudewater niet voorhanden. Een geschikte locatie is dus ook niet zomaar gevonden. We hebben wel een alternatief, maar er moet eerst gekeken en berekend worden of hier ook de dekking kan worden gehaald die we nodig hebben. Dit alternatief is beduidend lager, zo'n 18 meter en dit heeft weer invloed op het vergunde vermogen. Dit traject is in gang gezet. Ook hier gaat weer de nodige tijd en geld inzitten.

Zodra er nieuws is op dit gebied laten we dit natuurlijk z.s.m. weten. Mocht er iemand zijn die een alternatief zou weten waardoor we alsnog op ca. 40m hoogte zouden kunnen uitzenden, dan houden we ons aanbevolen. Mailen mag naar: admin@midlandfm.net

Ontvangst online en via kabel

Buiten DAB+ is Midland FM ook te beluisteren via de website, www.midlandfm.net en Tune-in. Via de meest gangbare radio-applicaties op de smartphone en ook via SONOS en andere aanbieders. Verder via FM 98.3 MHz. op de kabel bij de provider REKAM / CAIWAY / DELTA in de gemeente Oudewater.