Aangetaste treurbeuk aan de Papenhoef niet te handhaven

13 sep 2017

De treurbeuk aan de Papenhoef kan niet overeind blijven. Dat heeft een aanvullend onderzoek uitgewezen. Ook de bomenstichting deelt deze mening. ,,Het is treurig, maar niet langer verantwoord om de boom te laten staan. We planten straks een forse boom terug,’’ verklaart wethouder Bob Duindam.

De treurbeuk staat op de lijst van beschermde boomsoorten. Helaas is de boom aangetast door korsthoutskoolzwam. Dat was de reden dat burgemeester en wethouders aanvankelijk een kapvergunning hadden verleend. Echter, gelet op het unieke karakter van de boom, hebben zij er nog een keer een boomdeskundige naar laten kijken. Die moest beoordelen of de boom toch nog op een verantwoorde wijze te handhaven viel.

Zijn conclusie is dat de boom alleen nog een vijftal jaren overeind kan blijven staan als die met staalkabels wordt verankerd. Een kostbare aangelegenheid die tegen de 15.000 euro loopt. Een kostenpost die de eigenaar en burgemeester en wethouders niet verantwoord vinden. De leden van het Forum Ruimte delen die mening. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten een kapvergunning af te geven. ,,Het is triest, maar het is niet langer verantwoord om deze boom te laten staan,’’ beklemtoont Bob Duindam. ,,Vier andere imposante bomen blijven gelukkig wel behouden.”

Aan de kapvergunning koppelt de gemeente wel de voorwaarde dat de eigenaar een nieuwe treurbeuk terugplaatst. Een met een volwassen afmeting. Die krijgt dan direct een plekje op de beschermde bomenlijst van de gemeente. Hierop staan bomen die opvallen door bijvoorbeeld hun imposante verschijning of de bijzondere plek waar ze staan. Deze bomen krijgen - in samenspraak met de veelal particuliere eigenaar - extra zorg van de gemeente.

Het terugplaatsen van de nieuwe treurbeuk maakt onderdeel van een groter plan aan de Papenhoef. Hier verrijzen 2 woonblokken met elk 6 woningen. Die komen in een parkachtige omgeving te staan. Daarvan maakt ook de gerestaureerde theekoepel (uit circa 1880) onderdeel uit. Het monument is reeds teruggeplaatst en de laatste werkzaamheden worden verricht. Na deze restauratie krijgt de theekoepel zijn vroegere grandeur terug en zorgt die voor een aantrekkelijke uitstraling van dit stukje Oudewater aan de Hollandsche IJssel.

Gemeente Oudewater