Kantonrechter bezoekt bejaardenhuis vanwege conflict

9 mrt 2017

De Utrechtse kantonrechter houdt normaal altijd zitting in Utrecht, maar was woensdagochtend te gast in bejaardenhuis De Schuylenburcht in Oudewater. Daar stonden zorginstelling WelThuis en Woningcorporatie Oudewater tegenover elkaar vanwege een huurconflict over het pand.

De ouderen wilden zelf graag bij de zitting zijn, maar zijn vaak te broos om de reis naar Utrecht te maken. "Bij hoge uitzondering zijn we daarom hierheen gekomen om de zitting te houden", zegt kantonrechter Hans Zuurmond.

"Ik vind het belangrijk dat ik zie hoe de mensen leven en wat ze van de hele situatie vinden. Het is even schakelen, maar uiteindelijk ging het goed", aldus Zuurmond.

HUURCONTRACT
WelThuis huurt het pand aan de Hekendorpseweg al tientallen jaren. Eind 2022 loopt het huurcontract af, maar de zorginstelling wil eind dit jaar al van de huurovereenkomst af.

Het gebouw is sterk verouderd en daardoor dienen nieuwe bewoners zich niet aan. Inmiddels staat tweederde van het pand leeg. De woningcorporatie en WelThuis hadden ooit plannen het pand op te knappen, maar ze wijzen naar elkaar dat die plannen niet van de grond kwamen.

De woningbouwcorporatie zegt dat het contract heilig is: "We lopen als de overeenkomst eerder opgezegd wordt veel geld mis door gemiste huurinkomsten. Daarnaast vinden we dat je deze kwetsbare ouderen niet moet verhuizen op zo'n korte termijn", zegt directeur Lissendorp.

WelThuis biedt de bewoners naar eigen zeggen een passende oplossing aan door ze vervangende woonruimte aan te bieden op andere locaties. "Nu draaien we verlies op De Schuylenburcht omdat er leegstand is en kunnen we hier geen goede zorg bieden", aldus een woordvoerder.

BEWONERS
De laatste bewoners zien erg op tegen de verhuizing, zo laat hun woordvoerder Ron van Ingen weten. "Het gaat gewoon bij beide partijen om geld. Ze hebben allebei boter op hun hoofd. Ik hoop dat ze er nog uit kunnen komen, maar ik vrees het ergste. De bewoners maken zich in ieder geval grote zorgen. Ze willen hier niet weg", aldus Van Ingen.

De rechter doet later uitspraak.

RTV Utrecht