Dodenherdenking in Oudewater

6 mei 2015

De dodenherdenking in Oudewater op maandag 4 mei trok bijzonder veel mensen, zowel naar de Grote of St. Michaëlskerk, waar comitélid Peter Heemskerk de plechtigheid opende als naar het monument aan de Waardsedijk.

In de kerk hield Jan van Hemert, oud-inwoner van de Hekendorpse buurt een korte vrijheidslezing. Oudewaterse jongeren lazen de namen van de gevallenen voor, basisschoolleerlingen lazen gedichten voor en Angelique Oudejans speelde ‘Air’ op fluit.

Tot slot hield Han Heijnen, voorzitter van het 4-5 mei comité, een korte overpeinzing van een naoorlogse generatie.
Na deze plechtigheid in de kerk begaven de bezoekers zich naar buiten voor de stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Waardsedijk, waar om 20.00 uur twee minuten volkomen stilte in acht werd genomen.

Na het spelen van het Wilhelmus hield Burgemeester Verhoeve een toespraak. Na nogmaals toepasselijk fluitspel van Angelique Oudejans vond de kranslegging plaats. Hierna opende het college van Burgemeester en Wethouders het defilé langs het monument en ook langs de oorlogsgraven van de omgekomen bemanning van de Britse bommenwerper ‘Barbara Mary’.

Bron: Redactie Oudewater.net, gemeente Oudewater | 4 mei 2015
Foto: Bert van der Horst